// JACINTHA SCHEERDER
// FUTUROLOOG
// WE THE FUTURE

Gebiologeerd door de toekomst (onder)zoekt futuroloog Jacintha Scheerder wat ‘morgen’ gaat brengen. Zij is een gedreven toekomstdenker en –dromer, die gebruik maakt van verschillende (wetenschappelijke) methoden om toekomstonderzoek te doen. Ze tracht het ondenkbare en de ‘unknowns’ van de toekomst wat dichterbij te brengen. Tijdens presentaties, masterclasses en workshops houdt ze ervan om mensen interactief aan te moedigen om buiten-the-box te denken zonder deze uit het oog te verliezen.

Jacintha stond in 2008 aan de wieg van Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde en doceerde samen met Professor Rademaker de track Toekomst Verkennen voor interdisciplinaire studenten. Vervolgens heeft ze in Den Haag 2,5 jaar onafhankelijk onderzoek gedaan naar de toekomst van Nederland in 2050. Zij rondde dit onderzoek af met de publicatie Horizonscan 2050 (Eng versie).
In het voorjaar van 2015 startte zij haar eigen bedrijf WE THE FUTURE. Als futuroloog geeft ze diverse lezingen en gastcolleges en treedt ze op in nationale media. Ook wordt ze ingevlogen als expert bij strategische toekomstverkenningen binnen overheid en bedrijfsleven. In 2015 raakte ze daarnaast ook weer parttime betrokken bij wetenschappelijke onderwijsontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelde en doceerde Future NOW, een 5 maanden durend programma rond toegepaste toekomstverkenning. In maart 2017 verruilde ze de UvA voor Let it Grow, alwaar ze lead research is en toekomstonderzoek gaat doen expliciet op het gebied van bloemen en planten in de stad. Tot slot is ze als lead scientist betrokken bij het opzetten van de track Big Challenges of Mankind aan de universiteit van de toekomst The Camp in zuid-Frankrijk en buigt zich daarbij over Geopolitical Disruptions.

Het verhaal dat futuroloog Jacintha Scheerder op 21 juni tijdens het Zeewolde Connected Event gaat houden, heeft in eerste instantie een focus op de brede toekomst van 2050. Ze zal ingaan op de grootste maatschappelijke uitdagingen en zoomt daarbij met name in op de signals die voor verandering gaan zorgen in de toekomst.
Denk daarbij aan de gevolgen van technologische ontwikkelingen, maar ook aan mogelijke verschuivingen in denkbeelden. Hoe gaan we ons verhouden tot elkaar als steden nog veel voller raken of massaler worden? Wat te doen met de mogelijk miljoenen klimaatvluchtelingen?
Maar natuurlijk ook, hoe flexibel ben je als onderneming in dat onophoudelijk, snel veranderende leven? Wat betekenen ontwikkelingen voor de wijze waarop we connected zijn met elkaar in Zeewolde? Is offline verbonden zijn straks uniek en wellicht een gamechanger? Hoeveel ‘vrije’ keus heb je als mens nog? Het verhaal van Scheerder zal worden afgewisseld met concrete vragen rond hoe in te spelen op die ‘open’ maar zeker niet lege toekomst!